Vukovar – terenska nastava

Vukovar – terenska nastava

U ponedjeljak – 27.11., maturanti naše škole – njih 64, uputili su se na cjelodnevnu terensku nastavu u Vukovar uz pratnju nastavnika: Sudarshane Roshi, Marije Samardžija, Dijane Kopić i Ivana Matoševića. Ovom terenskom nastavom naknadno smo obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uz jasnu parolu – Da se ne zaboravi!

Terenska nastava bila je organizirana smo za učenike četvrtih razreda s ciljem nadopune znanja o hrvatskoj povijesti, herojskoj borbi naših branitelja te prisjećanja ogromne žrtve Vukovara – Grada heroja u stvaranju samostalne i suverene hrvatske države.

Putovanje do Vukovar započeli smo u 5 sati ispred naše škole. Nakon 3 i pol sata vožnje, stigli smo u Vukovar i terensku nastavu započeli na mjestu na kojem je i započela bitka za Vukovar – na Trpinjskoj cesti gdje smo posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja. Nakon Trpinjske ceste uputili smo se u vukovarsku Memorijalnu bolnicu gdje smo pogledali kratki dokumentarni film i razgledali podrumski prostor ratno stradale bolnice, a zatim se uputili u razgledavanje centra Vukovara – stare gradske jezgre, dvorca Eltz, kipa Vučedolske golubice te Nicoliereov most.

Svoje daljnje educiranje o Vukovaru i njegovoj žrtvi tijekom Domovinskog rata, nastavili smo u crkvi sv. Filipa i Jakova gdje se nalaze relikvije sv. Bone i Ranjeni Isus – simbol svehrvatskog stradanja u Domovinskom ratu. Nakon obilaska muzejske postave crkve, uputili smo se do obližnjeg Vukovarskog vodotornja i poslušali kratko predavanje o važnosti Vodotornja te se popeli na sam vrh tornja i uhvatili cjelokupan panoramski pogled na Vukovar i slavonske ravnice.

S posebnim pijetetom, terensku smo nastavu nastavili do Spomen doma Ovčare i masovne grobnice kod spomenika Golubice mira. Terensku nastavu završili smo na Memorijalnom groblju zajedničkom molitvom i paljenjem lampaša za sve žrtve stradale u Domovinskom ratu.

Nakon završetka edukativnog programa učenici su imali nekoliko sati u središtu Vukovara za objed i okrijepu, a zatim se siti, odmorni i s jako puno novog znanja uputili prema Zagrebu. Vožnja natrag bila je ugodna i vesela, a učenicima se zahvaljujemo na odazivu na ovu terensku nastavu i pristojnom ponašanju.

Na terenskoj nastavi sudjelovali su sljedeći razredi: 4.A – 12 učenika, 4.B – 11 učenika, 4.D – 11 učenika, 4.F – 15 učenika, 4.G – 5 učenika, 4.M – 1 učenik, 4.N – 2 učenika te 4.O – 7 učenica.

 

Vaši nastavnici