Kategorije
Popularizacija znanosti

Što se dogodi kad zagrijemo umjetnu inteligenciju?

3. predavanje iz ciklusa predavanja popularizacije znanosti u Ruđeru.

U utorak, 9. travnja 2024. godine ugostili smo prof. dr. sc. Davora Horvatića. Vrlo aktualna tema – umjetna inteligencija pobudila je zanimanje velikog broja naših učenika, što najbolje opisuju njihove riječi.

Predavanje “Što se dogodi kad zagrijemo umjetnu inteligenciju?” profesora Davora Horvatića s PMF-a bilo je iznimno zanimljivo. Započelo je vrlo intuitivno i jednostavno, te se, baš kao i naziv predavanja, postepeno zagrijavalo. Sve kompleksniji pojmovi brzo su se pojašnjavali, no svejedno je bilo lako pratiti. Prof. Horvatić imao je odličan pristup prema nama slušateljima, poticao nas je da malo razmislimo o tome o čemu priča, da i sami pokušamo smisliti odgovore na zavrzlame moderne fizike i postavimo najbitnije pitanje: “Zašto je to baš tako?”.

Jakov Kaurić, 4.B

Dana 9. travnja, imali smo priliku sudjelovati na predavanju „Što se dogodi kada zagrijemo umjetnu inteligenciju ?“. Predavanje je vodio prof. dr. sc. Davor Horvatić koji dolazi s Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta kako bi nam temu koju je pripremio malo bolje približio. Profesor nam je objasnio kako fizika predstavlja iznimnu važnost čak i u umjetnoj inteligenciji te da bismo trebali prvo razumjeti fiziku ako bismo htjeli razumjeti umjetnu inteligenciju. Spomenuo nam je Ludwiga Wittgensteina i Johna von Neumanna koji su se istaknuli. Predstavio nam je besplatne i dostupne alate koji nam na razne načine mogu pomoći u učenju, ali isto tako i u razumijevanju fizike. Neki od njih su alati za generiranje slika, ali nije izostavljen ni najpoznatiji Chat GPT. Objasnio nam je da Chat GPT razumije fiziku na razini inženjera. Njegovo razumijevanje fizike je vrlo bitno, ali i impresivno. Budući da je Chat GPT dizajniran tako da razumije i fiziku, profesor je spomenuo mogućnost da se služimo tim digitalnim alatom kako bismo lakše razumjeli gradivo koje nam je potrebno. Vjerujem da se predavanje sviđalo svakome tko je sudjelovao u predavanju. Tema predavanja je bila zanimljiva jer je usko povezana s našom strukom.

Mia Čupar, 1.F