Kategorije
Popularizacija znanosti

Možemo li biti inteligentniji nego što jesmo?

5. predavanje iz ciklusa predavanja popularizacije znanosti u Ruđeru.

Dana 4. lipnja 2024. godine, popularni fizičar i popularizator znanosti, Saša Ceci, održao je predavanje pod naslovom Možemo li biti inteligentniji nego što jesmo?. Predavanjem je obuhvatio raznovrsne aspekte inteligencije, od njezine definicije i načina mjerenja do mogućnosti učenja i poboljšanja rezultata na IQ testovima.

Predavač je pokazao kako ljudi, uključujući i one s visokim IQ-om, često griješe u rješavanju istih. Analizom ovih grešaka, nastojao je demistificirati pojam inteligencije i potaknuti publiku da se ne obeshrabruje jer, iako možda ne možemo značajno povećati svoj IQ, možemo unaprijediti svoje vještine i način razmišljanja.

Predstavio je neke od najzabavnijih zadataka s brojevima kakvi se ponekad pojavljuju na razgovorima za posao i različitim testovima inteligencije.

Za one koji nisu mogli prisustvovati predavanju, predstavljeno možemo sažeti: iako možda ne možemo biti puno pametniji u smislu povećanja IQ-a, možemo raditi na svojim sposobnostima i pristupu problemima kako bismo postigli što bolje rezultate.