Kategorije
Projekt S Tošom kroz Zagreb Vijesti

Otvorenje izložbe

Izložba učeničkih radova kao rezultat višemjesečnog rada upoznavanja naših učenika s poviješću i kulturnom baštinom grada.

Otvorenje naše prve školske izložbe S Tošom kroz Zagreb: od ulične fotografije do (virtualne) umjetničke izložbe održano je 18. travnja 2024. godine u 13.15 sati ispred školske knjižnice. Naši učenici izložili su seriju digitalnih fotografija grada Zagreba inspiriranih radom Toše Dabca, predstavljajući tako jedinstveni spoj povijesti i suvremene umjetnosti. Na taj način predstavili su život i djelo velikog hrvatskog fotografa te reinterpretacijom Dabčevih fotografija i tekstovima o pojedinim lokacijama predstavili inovativnu izložbu kao rezultat rada na višemjesečnom projektu.

 

NEKOLIKO RIJEČI O PROJEKTU

Pod vodstvom predanih nastavnica, učenici su istraživali fotografsko nasljeđe Toše Dabca i povijesne značajke grada Zagreba te sve tekstove prevodili na engleski jezik. Pronalazeći lokacije koje je bilježio Tošo Dabac svojom analognom kamerom, naši učenici fotografi pokušali su pronaći identičnu poziciju i kut snimanja te na taj način stvoriti digitalnu reinterpretaciju i prikazati promjene grada podložne različitim tumačenjima.

Projekt je također potaknuo istraživački duh učenika drugih razrednih odjela koji su, kroz nastavu suvremene hrvatske povijesti, istraživali povijest Zagreba koristeći se Dabčevim fotografijama kao predloškom za istraživački rad.

Osim umjetničkog i povijesnog aspekta, projekt je predstavljao i jezični izazov za učenike, potičući ih na usavršavanje prevođenja s hrvatskog na engleski jezik. Kroz kreativno prevoditeljsko djelovanje, učenici su obogatili svoj rječnik i razvili vještine komunikacije na stranom jeziku.

Sve navedeno moguće je vidjeti i na virtualnim mapama na hrvatskom i engleskom jeziku čime su dodatno stekli nova znanja u korištenju digitalnih alata.

Projekt školske knjižnice nastao je u suradnji s nastavnicom Povijesti Ivanom Čavec, nastavnicom Engleskoga jezika Mašom Kohut, nastavnicom Hrvatskoga jezika Snježanom Čanađija, stručnom suradnicom psihologinjom Margaretom Kovač, Arhivom Tošo Dabac i Muzejom suvremene umjetnosti iz Zagreba, a realiziran je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.