Kategorije
Edukacija

Ruđer Podcast – 1. sezona

Učenički podcast namijenjen prvenstveno našim trenutnim učenicama i učenicima, ali i onima koji će to tek postati.

Posljednjih dana na Youtube kanalu knjižnice možete pogledati video epizode prvog Ruđerovog podcasta. Prilagođavajući se promjenama, u nastojanju da što bolje javno predstavimo školu i učenike/učenice, odlučili smo pokrenuti projekt u kojem će učenici, kao nositelji ideje, kroz zabavne i edukacijske video uratke pokušati predstaviti naše nastavnike, pokazati što se i kako uči u Ruđeru, kakvi se projekti provode unutar obrazovnog procesa, kojim se temama bavimo, kako promišljamo i što sve radimo kako bismo u koraku s vremenom pripremili mlade ljude za budućnost.

Ruđer Podcast zamišljen je kao školski projekt knjižnice u sklopu kojeg učenice osmišljavaju, snimaju, montiraju i objavljuju serijske, epizodne video materijale kroz cijelu školsku godinu. Projekt se organizira u ciklusima prema školskim godinama. U školskoj godini 2021./2022. nositelji su učenici/ca 4.A razrednog odjela Tehničara za računalstvo:

U svakoj epizodi bavit ćemo se konkretnim sadržajima iz pojedinih nastavnih predmeta, temama koje zanimaju naše učenike i učenice, predstavljat ćemo zanimljive projekte, aktualne teme poput: održivog razvoja, umjetne inteligencije, obnovljivih izvora energije, robotike, strojnog učenja, načina studiranja na pojedinim fakultetima itd. U planu nam je pozvati i vanjske goste, sudionike kulturnog, javnog i poslovnog svijeta koji mogu biti zanimljivi sadašnjim i budućim učenicima i učenicama, ali i svima zainteresiranima.

Služeći se komunikacijskim kanalima koji su bliski mladima podcast se činio kao odličan format za dijeljenje novih, pouzdanih, poučnih, zanimljivih i zabavnih sadržaja koji mogu biti korisni. Prirodno se nametnulo da to što ih zanima i što ime je potrebno znaju upravo oni sami. Nasreću, putem Virtualne knjižnice unutar aplikacije MS Teams, uspjeli smo privući izvrsne, motivirane i talentirane mlade ljude koji, ne samo da obavljaju sve obaveze vezane uz podcast, već nam prenose neka svoja znanja i uvide koji nam pomažu da bolje shvatimo generacije koje dolaze.