Za strukovne škole ONLINE nastava potpuni je promašaj

ZA STRUKOVNE ŠKOLE ONLINE NASTAVA POTPUNI JE PROMAŠAJ

Napisali Marijan Šimeg/Školske novine i Mirela Lilek/Jutarnji list

Izvor: Školske novine

Izvor: Školske novine broj 3-4 Zagreb, 2. veljače 2021.

Da se praktična nastava, laboratorijske i radioničke vježbe kvalitetno mogu održati isključivo u školskim laboratorijima, radionicama te specijaliziranim učionicama ili kod poslodavaca, tvrdi i Đurđica Fuštar, ravnateljica zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića.

 – U drugom polugodištu ove školske godine praktičnu nastavu odnosno radioničke vježbe nastojimo održavati u školi te uz završne razredne odjele, uz prethodnu suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, nastavu pohađaju i učenici prvog, drugog i trećeg razreda – po jedan razredni odjel u jednom tjednu – koji se obrazuju u programu obrazovanja Tehničar za očnu optiku. Teorijska nastava iz strukovnih predmeta mora se izvoditi uz što je moguće
veću povezanost s praktičnim dijelom kurikuluma radi kvalitetnog usvajanja strukovnih kompetencija. No, postoje i iznimke. Dio laboratorijskih vježbi iz strukovnih predmeta u kurikulumu za stjecanje kvalifikacije Tehničar za računalstvo može se izvoditi i online, po tzv. modelu C, budući da se radi o vježbama vezanima za računalne programe i simulacije. A kad je riječ o prošloj školskoj godini, u tri proljetna mjeseca izgubljeno je mnogo, jer smo se naših u do tada nepoznatom okruženju. Sad imamo više iskustava i znanja pa je ipak lakše. Nadam se da dolaze bolji dani za obrazovanje, jer ništa ne može zamijeniti školu kakvu poznajemo prije pandemije koronavirusa – kaže ravnateljica Fuštar.

Podijelite:

Možda će vas zanimati