26. Svjetsko natjecanje iz robotike Robocup 

26. Svjetsko natjecanje iz robotike Robocup 

26. Svjetsko natjecanje iz robotike Robocup održano je od 04. do 10. srpnja 2023. u Francuskoj u gradu Bordeaux.

Bio je to pravi festival znanja koji je okupio natjecatelje iz cijelog svijeta, a u Junior (14 do 19 godina) i Major (19 do 30 godina) ligama natjecalo se na tisuće robotičara. Cilj natjecanja je unapređenje znanja, interesa, prakse i poznavanja znanosti iz područja mehatronike, elektronike, mehanike, računalnih znanosti, interneta te umjetne inteligencije.

 

U RoboCup Junior ligi koja čini svega 30% ukupnog broja natjecatelja bilo se više od 200 timova sa oko 1000 natjecatelja u 7 robotičkih kategorija. Hrvatsku je pod vodstvom Ivice Kolarića, nacionalnog predstavnika u RoboCup Junior organizaciji predstavio 21 natjecatelj u 7 timova pod vodstvom 9 mentora. Natjecali su se u šest kategorija u Junior ligi: Rescue Maze, Rescue Line, Socer Lightweight, Soccer Open, OnStage i Rescue Simulation.

 

Konkurencija je bila jaka, timovi iz cijelog svijeta pripremaju se za ovo veliko natjecanje cijele godine i ulažu puno novaca u razvoj robotike. No bez obzira na hrvatske skromnije financijske prilike za ulaganje u robotiku, Hrvatski robotičari su u samom vrhu svjetske robotike, pa su u kategoriji Rescu Maze osvojili 1. mjesto i zlatno odličje.

I ostali timovi ostvarili su zapažene rezultate: Rescue Line tim osvojio posebnu nagradu za najbolji dizajn robota, a u ukupnom poretku bili su 5. 

 

Učenici naše škole Ivan Matošević i Jerko Ćubić sudjelovali su u sooccer kategoriji i ostvarili odlične rezultate.

SOCCER LIGHTWEIGHT – ušli u svjetskih TOP 8 ekipa sa 4 pobjede i 3 poraza.                                          

Tim: TEAM 131 

U sastavu: Ivan Matošević i Goran Vukmanović

Mentor: Goran Šporčić

 

SOCCER OPEN

Tim: KicktronZ 

U sastavu: Borut Patčev, Jerko Ćubić i Luka Kolarić

Mentor: Ivan Kolarić

Osvojili 13. mjesto sa 3 pobjede, jednom nerješenom utakmicom i 3 poraza

Svim našim robotičarima želimo  puno uspjeha u školovanju, kao i pri izboru fakulteta te da nastave razvijati svoje kompetencije iz područja mehatronike, elektronike, mehanike i računalnih znanosti, kao i da nastave sa natjecanjima u RoboCup Major ligi.