RBZ MLADI OPERATORI HRVATSKOG DX KLUBA U CQM 2017

MLADI OPERATORI HRVATSKOG DX KLUBA – UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE RUĐERA BOŠKOVIĆA SUDJELOVALI U PROJEKTU IARU REGION 1  – „YOUTH CONTESTING PROGRAMME – YCP“

 

International Amateur Radio Union Region 1 u cilju uključivanja mladeži u aktivnosti nacionalnih udruga – članica Unije potiče sudjelovanje ekipa mladih radioamatera u natjecanjima koja se održavaju na kratkovalnim frekvencijama. Program se odvija pod nazivom „Youth Contesting Programme“

Ekipe su u pravilu sastavljene od članova koji dolaze iz više država. Kao i prošle godine Hrvatski DX klub je ponudio sudjelovanje u CQ-M International DX Contestu, takmičenju s dugom tradicijom i u kojem je 2016. godine tako sastavljena mlada ekipa osvojila četvrto mjesto na svijetu i prvo mjesto u kategoriji postaja koje nisu iz Ruske Federacije.

 

IARU Region 1 je prihvatio ponudu Hrvatskog DX kluba i u ovogodišnjem CQ-M International DX contestu  Hrvatski DX klub – 9A1A je bio domaćin ekipe u kojoj su s naše strane sudjelovali mladi radioamateri  u dobi od 17 do 20 godina – sve nekadašnji i sadašnji učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića i članovi našeg kluba, te tri mlada radioamatera iz Austrije, Njemačke i Mađarske –   starosne dobi kao naši mladi radioamateri.

 

Ekipa je bila u sastavu :

  • Mihaela Šišul , 9A7MIM , bivša učenica
  • Marina Kuran, 9A5CKM, bivša učenica
  • Domagoj Žanić, 9A7CDZ, učenik 4H razreda
  • Aron-Petar Šprihal, 9A7ROR, učenik 2F razreda
  • Florian Zwingl – Flo, OE3FTA
  • Philipp Springer, DK6SP
  • Tamas Varo – Tomi, HA8RT

 

Flo,OE3FTA i Tomi, HA8RT su već sudjelovali u natjecanjima s našim mladim operatorima dok je Philipp, DK6SP, inače član poznate njemačke natjecateljske ekipe DL1A iz Münchena, bio po prvi puta na Kozjači. Također skoro se svi znaju sa susreta mladih radioamatera koje IARU Region 1 organizira pod nazivom „Youth On The Air – YOTA“

 

Glavni operatori za veze radiotelegrafijom bili su Philipp, DK6SP i Tom,HA8RT  a za veze na radiotelefoniji  bili su zaduženi  naši iskusniji mladi operatori Mihaela, 9A7MIM i Domagoj, 9A7CDZ te Florian – Flo, OE3FTA

Ostali su radili kada je količina veza na sat bila manja i lovili su množitelje.

 

Mentori ekipi su bili stariji članovi kluba Zdravko Balen, 9A9A; Ivica Sorić, 9A7R i Nikola Perčin,9A5W čija je glavna uloga bila praćenje propagacija te opskrba mladeži hranom i osvježavajućim pićima.

 

Radili su s lokacije Hrvatskog DX kluba na Kozjači u kategoriji „Više operatora“ .

Po prvi puta upotrijebili smo računalni programa „DXLog“  jer ima SW interlock, što se pokazalo izvrsnim jer propozicije natjecanja nemaju 10 minutno pravilo kao većina natjecanja u kategoriji „više operatora – jedan odašiljač“.

Prijavljeni je rezultat izvrstan. S preko 2 milijuna prijavljenih poena očekuje se plasman među prve tri postaje u ovoj kategoriji te ponovo prvo mjesto u kategoriji postaja van Ruske Federacije.

Naši mladi gosti bili su oduševljeni lokacijom i našom gostoljubivošću i izrazili su želju da se ekipi Hrvatskog DX kluba, 9A1A  pridruže i u ostalim natjecanjima a ne sam u onim koja su dio IARU R1 YCP projekta.

 

Kraći zapisi o ovom  događaju su objavljeni na slijedećim web stranicama :

 

http://www.hamradio.hr/iaru-r1-ycp-projekt-medunarodna-ekipa-9a1a-natjecanju-cq-mir-2017/

https://www.facebook.com/hamradiohr/

http://mrasz.hu/hirek-informaciok/hirek-lista/550-cq-mir-radioforgalmi-versenyen-a-9a1a-rol

 

a biti će još objavljeni i na web stranicama koje opisuju aktivnosti mladih radioamatera članica Međunarodne radioamaterske unije Regije 1 (IARU Region 1) :