NOVI SABORSKI ZASTUPNICI DOLAZE IZ 4. A

NOVI SABORSKI ZASTUPNICI DOLAZE IZ 4. A

Učenici 4. A razreda naše škole su, u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine, svoje školske klupe nakratko zamijenili saborskima. Sudjelovali su na 9. simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora i raspravljali, uz 151 učenika- zastupnika i 44 učenika- izvjestitelja iz mnogih škola diljem Hrvatske, o izmjeni postojećeg Zakona o suzbijanju diskriminacije. Sjednica se zbog epidemioloških mjera održala videokonferencijskim putem na platformi Zoom, i na samom početku srednjoškolcima se obratio predsjednik sabora Gordan Jandroković s porukom da politika mora biti korisna za društvo te voditi računa o javnom dobru. Elena Barišić, Mislav Hlupić i Hana Hlušička su nastupili uime kluba zastupnika Tehničke škole Ruđera Boškovića, dok su učenici Josip Kolić i Sven Mrkonjić imali ulogu izvjestitelja škole.

 

 

Zastupnica Barišić, održala je petominutni govor u ime kluba zastupnika, i ukazala na nedostatke zakona koji se tiču diskriminacije na Internetu i diskriminacije na temelju fizičkog izgleda. Svojim osebujnim govorom, potaknula je mnoge na razmišljanje, posebice rečenicom: “Od malena nam govore ‘misli svojom glavom’, ali kada to zapravo i činimo onda nas odjednom ne žele takve, žele da smo ovce kao svi oni.”

 

Zastupnica Hlušička i zastupnik Hlupić, uputili su replike na govore drugih učenika vezanih uz darivanje krvi i dojenje. Zastupnica Hlušička je naglasila kako je nestašica krvi veliki problem, ali i da se u 21. stoljeću vjeruje da određene skupine ljudi ne smiju darovati krv, iako je poznato da sva krv mora biti testirana prije daljnjeg korištenja. Zastupnik Hlupić se osvrnuo na problem majki koje ne mogu dojiti, ali ih se na to tjera u bolnicama. Izjavio je: “Ovaj negativan trend koji pod svaku cijenu propagira dojenje i nužnu fizičku blizinu majke i bebe 24 sata dnevno, kojeg onda osoblje mora slijepo provoditi na odjelima, upravo ukazuje na ironiju naziva ‘bolnica prijatelj djece’, jer kako bolnica može biti prijatelj djece, ako pritom diskriminira i nije prijatelj majci.“

 

Učenici su na simuliranoj sjednici u Hrvatskom saboru na neposredan način usvajali znanja o zakonodavnoj proceduri te su predložili izmjene postojećeg Zakona koji će se, po prvi put, nakon četrnaest godina nadopuniti i izmijeniti da bude u skladu s vremenom u kojemu živimo.

 

Poveznica na snimku sjednice: https://youtu.be/44cTeUQZjzo (01: 34: 25- zastupnica Barišić, 03: 35: 25- zastupnik Hlupić, 03: 41: 35- zastupnica Hlušička) 

 

Autori teksta: Izvjestitelj Josip Kolić i izvjestitelj Sven Mrkonjić

 

Autor fotografija: Izvjestitelj Sven Mrkonjić

 

Mentorice zastupnika i izvjestitelja: Božica Mostečak Ranogajec, dipl. politolog i Marija Samardžija, dipl. kateheta