[INTERVJU] Stručnjakinja za pametne zgrade o budućnosti zgradarstva i utjecaju umjetne inteligencije

[INTERVJU] Stručnjakinja za pametne zgrade o budućnosti zgradarstva i utjecaju umjetne inteligencije

Izvor: baustela.hr

Foto: Unsplash; Privatna arhiva

Nedavno ste krenuli i u projektiranje i izgradnju zgrade od 1800 kvadratnih metara koja će biti dio škole Ruđer Bošković, ali će se koristiti i kao živi laboratorij za pametne zgrade i obnovljive izvor energije…

Teddea Senjanović - održiva gradnja, Izvor: baustela.hr

Tehnička škola Ruđera Boškovića u suradnji s Laboratorijem za energetsku učinkovitost FSB-a razvija živući laboratorij za razvoj i testiranje naprednih tehnologija u zgradama. Živući laboratorij koristit će se za edukaciju i znanstvena istraživanja u području pametnih zgrada, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i pametnih mreža. Također će predstavljati platformu za suradnju i transfer znanja u poslovni sektor te korištenje rezultata projekta od strane tijela državne uprave za donošenje strateških odluka. Zgrada će biti opremljena najnaprednijim sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije, mjerenja vanjskih uvjeta, potrošnje energije i parametara u prostoru te naprednog upravljanja.

Znanstveno-istraživački rad obuhvatit će razvoj umjetne inteligencije za napredno upravljanje i sudjelovanje zgrada na pametnim mrežama. Pri tome će naglasak biti na uključivanju preferencija korisnika za optimizacijske procese u stvarnom vremenu. Projekt će također obuhvatiti istraživanje širenja aerosola, povezano s prijenosom virusa COVID-19, u ovisnosti o vrstama ventilacijskog sustava. Znanstveno-istraživački rad provodit će se u suradnji sa Massachusetts Institute of Technology (SAD) i nacionalnim laboratorijem Lawrence Berkeley National Laboratory (SAD).

Podijelite:

Možda će vas zanimati

Čak 90 posto vremena provodimo u zatvorenim prostorima! Hrvatski tim razvija pametnu zgradu u kojoj će se pratiti čak i širenje virusa!

Ekskluzivni specijal NET ZERO otkriva kako pametna rješenja u gradovima mogu smanjiti vrijeme reakcije hitnih službi za 35 posto, vrijeme tranzita u gradu do 20 posto, potrošnju vode za 15 posto i količinu otpada za 25 posto.

pročitajte….

Zbog ‘bolesnih zgrada’ sve više ljudi osjeća posljedice. Hrvatski stručnjaci rade na rješenju!
Piše Omogućava A1 Hrvatska
srijeda, 17.2.2021. u 9:22

pročitajte …