Kako je naša mega uspješna znanstvenica pokrenula važne projekte i spojila školu Ruđer s MIT-om

Kako je naša mega uspješna znanstvenica pokrenula važne projekte i spojila školu Ruđer s MIT-om

Izvor: Telegram.hr

Izvor: Telegram.hr - Kako je naša mega uspješna znanstvenica pokrenula važne projekte i spojila školu Ruđer s MIT-om

Drugi projekt na kojem Tea trenutno radi sa svojim timom okrenut je istraživačkom dijelu. “I tu se vraćam se na ono kada dolazim u Hrvatsku puna ambicije da ću to što sam radila na doktoratu kroz neke računalne simulacije primijeniti na stvarnim zgradama. Dakle, kako to napredno upravljanje i korištenje umjetne inteligencije zaista ugraditi u zgrade”, govori Tea i dodaje kako su za taj dio istraživanja napravili odličnu kolaboraciju s tehničkom školom Ruđer Bošković.

Petra Smoljak, izvor: telegram.hr

… U svijetu postoji nekoliko sličnih laboratorija, ali za ovakav projekt sa stvarnom zgradom i stvarnim korisnicima koji se i školuju za jednu još uvijek nepostojeću profesiju, Tea kaže, nije čula. “Ne znam ima li još negdje ovako nešto, ali mi je nevjerojatno da se to događa ovdje”. S tim su se projektom, nastavlja Tea, našli u vrhu svjetskog istraživanja.

“I profesor Glicksman mi je rekao ‘Tea, jesi li ti svjesna da s tom zgradom možete podići naše područje na jednu potpuno drugu razinu?’. I u pravu je jer ćemo imati priliku toliko toga pokazati u stvarnom svijetu. Kad si znanstvenik u mojem području uglavnom se baviš nekim simulacijama, stalno nešto simuliraš na računalu i koliko god pokušavaš približiti svoj model stvarnom svijetu on ne može nikad biti isti”, objašnjava Tea i naglašava da ovo što sada imaju priliku raditi može zahvaliti zaposlenicima iz tehničke škole Ruđer Bošković, prvenstveno profesorima Goranu Nuskernu i Ervinu Palanoviću te ravnateljici Đurđici Fuštar, bez čijeg velikog angažmana i vizije cijele ove priče ne bi bilo.

Podijelite:

Možda će vas zanimati

Čak 90 posto vremena provodimo u zatvorenim prostorima! Hrvatski tim razvija pametnu zgradu u kojoj će se pratiti čak i širenje virusa!

Ekskluzivni specijal NET ZERO otkriva kako pametna rješenja u gradovima mogu smanjiti vrijeme reakcije hitnih službi za 35 posto, vrijeme tranzita u gradu do 20 posto, potrošnju vode za 15 posto i količinu otpada za 25 posto.

pročitajte….

Zbog ‘bolesnih zgrada’ sve više ljudi osjeća posljedice. Hrvatski stručnjaci rade na rješenju!
Piše Omogućava A1 Hrvatska
srijeda, 17.2.2021. u 9:22

pročitajte …