Baletna predstava Hamlet – HNK

Baletna predstava Hamlet – HNK

U utorak 06. veljače šezdesetak učenica i učenika naše škole imalo je priliku posjetiti Hrvatsko narodno kazalište i uživati u baletnoj predstavi Hamlet.

Predstava je bila inspirirana poznatim Shakespeareovim djelom, ali je imala i neke moderne elemente koji su privukli pažnju publike.

Među gledateljima su bili i naši učenici iz 1.o, 2.o, 3.o i 4.o razreda, a pridružili su im se učenici 1.c, 3.d i 4.b razreda. Učenici su pokazali veliki interes za ovu vrstu umjetnosti.

Nakon predstave, razgovarali smo s nekima od njih i saznali što im se najviše svidjelo i što su naučili iz ove baletne adaptacije Hamleta.

„Bio je to zaista poseban spoj plesa, glazbe i književnosti. Predstava je bila vrlo zanimljiva, napeta i puna neočekivanih događaja. Ostali smo iznenađeni visokom razinom profesionalnosti plesača, a naročito njihovom sposobnosti izvođenja akrobatskih elemenata. Mnogi dijelovi koreografije su bili vrlo teški, a plesači su ih izvodili sa velikom lakoćom i spretnosti.“

„Prepoznale smo radnju dramskog djela, bez obzira što ga nismo pročitale. Osim samog plesa dojmila nas se kostimografija, scenografija i rasvjeta. Također smo, osim plesnih koraka, prepoznale i pojedine elemente gimnastike koje smo radili na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture.“

Učenici trećih i četvrtih razreda imali su priliku pogledati izvanrednu baletnu predstavu Hamlet u Hrvatskom narodnom kazalištu. Predstava je bila inspirirana istoimenim književnim djelom Williama Shakespearea, a koreografirao ju je Leo Mujić. 

Učenici su bili oduševljeni načinom na koji su baletni umjetnici prenijeli priču o danskom princu i njegovoj borbi za pravdu. Posebno su im se svidjeli kostimi, glazba i scenografija koji su stvorili atmosferu tragedije i napetosti.

Za mnoge učenike ovo je bio prvi posjet HNK-u, prekrasnoj zgradi koja je sagrađena krajem 19. stoljeća u neobaroknom stilu. Bili su impresionirani ljepotom i raskoši kazališta.

Prije i poslije predstave uživali su u druženju i razmjeni dojmova, a pridržavali su se i „elegant dress code“ koji je bio preporučen za ovu priliku. (3.d)

Ako želite saznati više o ovoj sjajnoj predstavi, posjetite službenu stranicu HNK-a  https://www.hnk.hr/hr/balet/predstave/hamlet-balet/

Ovo je bilo jedno nezaboravno i drugačije iskustvo koje bi naši učenici rado ponovili.

Branka Dimić, mag.cin.