Topla zima svima

TOPLA ZIMA SVIMA

STRUČNO VIJEĆE DRUŠTVENE SKUPINE PREDMET
Ivana Podnar Tomašković, prof.
članak napisao: Oliver Popović, 3.b

Čest su prizor na ulici, vidimo ih kada hodamo u školu ili šećemo gradom. Ne obaziremo se više na čopor mačaka u susjedstvu ili na psa lutalicu uz cestu, željeli bi nešto napraviti i žao nam je, no nemamo vremena ili nam fali novca.

Ima, međutim, grupa ljudi – volontera, koji su se potpuno posvetili osiguravanju dobrog života ovim životinjama. Od 2001. godine volonterska organizacija Dumovec pruža smještaj psima, a odnedavno i ozlijeđenim mačkama, u potrebi za privremenim domom. Lutalice pronađene u lošem stanju su prihvaćene s ljubavlju i brigom, a svima je osigurano mjesto za odmor i igru, hrana, voda i higijena. Otkako su otvorili vrata svog azila, pa sve do danas, radnici su rijetko viđali optimalne uvjete. Naime, gotovo konstantno, sklonište je daleko iznad zamišljenog kapaciteta azilanata, no nitko nije odbačen ili napušten. Sklonište se stoga oslanja na održiv tok životinja, kako u, tako i iz skloništa. Naravno, ovi ideali su daleko od realnosti pa je uvijek potrebno malo više resursa i ruku za pomoć pri uzdržavanju pasa.

Već dvije godine u sklopu izvannastavne aktivnosti Etika u svakodnevnom životu i volonterskog kluba D.U.R. surađujemo sa skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu kako bi im olakšali dobrotvoran rad. Na obrazovnu se prezentaciju javilo više od stotinu učenika – impresivan i ohrabrujući broj. Tako je nastao projekt donacija i volontiranja koji omogućuje učenicima da na lak, brz i jednostavan način naprave dobro djelo.

Mnogo se može napraviti kako bi se životinjama olakšao dnevni život, no najjednostavniji je način mala donacija u ured voditeljice smjene J Sklonište prima sve od deka i krpa neophodnih u ovo zimsko doba, do pseće hrane i igračaka za mačke. Ako mislite baciti neki proizvod zbog starosti ili istrošenosti, radije ga donesite u školu jer psima će sve dobro doći. Potpunu listu proizvoda koji se mogu donirati možete pronaći na web stranici Skloništa Dumovec.

Za one koji su voljni donirati ne samo proizvode, već i vrijedan dio svojega vremena – volontiranje kroz šetanje i socijalizaciju pasa je odličan izbor. Kvalitetno provedeno vrijeme s čovjekom ključno je za duševno zdravlje pasa i mačaka u skloništu. Vrata skloništa su uvijek otvorena spremnim volonterima.

Ako se konačno odlučite usvojiti psa ili mačku iz skloništa, a imate i suglasnost roditelja, možete započeti proces posvajanja. Zapamtite da ovaj proces iziskuje ujedinjenost obitelji i veliku volju svakoga. Udomljavanje je uistinu najbolji način pomaganja ne samo individualnoj životinji, koja će Vam biti doživotno zahvalna, nego i samom skloništu.

Bez obzira na koji način odlučili pomoći, znajte da Vaš doprinos pomaže opstanku živih bića koja, iako Vam se ne mogu zahvaliti riječima, osjećaju iskrenu zahvalnost.

Ukratko, nadam se da sam Vam uspio prenijeti zašto je volontiranje uistinu jednostavna i ispunjavajuća radnja u kojoj možete lako prisustvovati  u vlastitoj školi ili domu. Vaš mali doprinos čini veliku razliku!

Oliver Popović, 3.b

Zahvalnica