Najnoviji uspjeh radio-amatera učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića


MLADI OPERATORI HRVATSKOG DX KLUBA, UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE RUĐERA BOŠKOVIĆA SUDJELOVALI U PROJEKTU MEĐUNARDONE RADIOAMATERSKE UNIJE (IARU) I OSVOJILI

ČETVRTO MJESTO NA SVIJETU I PRVO U EUROPI!

Međunarodna radioamaterska unija Regije 1 (International Amateur Radio Union Region 1 – IARU R1)  koja obuhvaća države Europe, Afrike te dijela Azije koji uključuje Rusku Federaciju, Mongoliju te države Srednjeg i Bliskog Istoka u cilju uključivanja mladeži u aktivnosti nacionalnih udruga članica Unije, potiče sudjelovanje ekipa mladih radio-amatera u natjecanjima koja se održavaju na kratkovalnim frekvencijama. Program se odvija pod nazivom „Youth Contesting Program“.

Ekipe su u pravilu sastavljene od članova koji dolaze iz više država. U natjecanju pod nazivom CQ-M International DX contest kojeg organizira nacionalna udruga radio-amatera Ruske Federacije uporabom pozivne oznake Hrvatskog DX kluba – 9A1A sudjelovali su mladi radioamateri u dobi od 17 do 19 godina, sve nekadašnji i sadašnji učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića, te dva mlada radioamatera iz Mađarske u dobi od 17 godina.

Ekipa je bila u sastavu:

  • Mihaela Šišul , 9A7MIM ,maturirala školske godine 2014./2015.
  • Marina Kuran, 9A5CKM, maturirala školske godine /2016.
  • Eugen Vušak , 9A5AEV, maturirao školske godine 2014./2015.
  • Domagoj Žanić, 9A7CDZ, učenik 4.H razreda
  • Luka Pranjić, 9A5CPL, učenik 4.M razreda.

te Tomi i Gabor koji su došli u pratnji roditelja iz Szegeda.

Mentori ekipi su bili stariji radioamateri Zdravko Balen, 9A9A; Ivica Sorić, 9A7R i Nikola Perčin, 9A5W, čija je glavna uloga bila praćenje propagacija te opskrba mladeži hranom i osvježavajućim pićima.

Radili su s lokacije Hrvatskog DX kluba na Kozjači u kategoriji „Više operatora“. Natjecanje je održano tijekom drugog vikenda mjeseca svibnja 2016. godine i u konkurenciji više stotina postaja s „odraslim“ ekipama osvojili su ČETVRTO mjesto na  svijetu i PRVO u Europi!

Rezultati su objavljeni tek nedavno i došla je paketa i diploma za osvojeni plasman.

Aktivnosti članova Hrvatskog DX kluba s mladim radio-amaterima i koji su bili ili su još uvijek učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića često je među članicama IARU dobar primjer uspješnih aktivnosti s mladima i zbog toga je ponuđeno Hrvatskom DX klubu da bude jedan od nositelja aktivnosti programa naziva „Youth Contesting Program“.

Tijekom listopada 2015. godine međunarodna ekipa mladih radio-amatera iz Hrvatske (učenici Tehničke škole Ruđera Boškovića), Austrije i Mađarske osvojila je drugo mjesto na svijetu u natjecanju  pod nazivom „SAC SSB Contest“, a koje organiziraju nacionalne radioamaterske udruge Skandinavskih država.

U 2016. godini odabrali smo natjecanje CQ-M International DX Contest jer je to jedno od  tri najveća svjetska natjecanja u kojima se obvezno radi uporabom Morse koda i radiotelefonijom.

Stoga je uspjeh tim veći.

Očekujemo ponovo biti domaćini projekta naziva „Youth Contesting Program“ i tijekom 2017. godine, sukladno odluci tijela IARU Region 1.