Košarkaška ekipa Tehničke škole Ruđera Boškovića


 

Nakon nepunih 10 godina naša škola od ove školske godine ponovno ima košarkašku ekipu. Nadamo se velikim uspjesima, a ovo je NAŠA PRIČA.

Kako je sve počelo?

Na Europski školski sportski dan 30. rujna 2016. igrala se košarkaška utakmica između A i B smjene, a najbolji su igrači kao nagradu dobili svoje mjesto u školskoj košarkaškoj ekipi. U najboljih 13 ušlo je 7 igrača iz B smjene, a njihova imena su: Mateo Stipić (4.F), Gordan Svilar (4.G), Matija Pap (4.G), Sven Radosavljević (4.H), Jan Dam (4.N), Marko Kuzmanović (4.M) i Gabrijel Krizmanić (3.N). Iz A smjene mjesto na školskoj košarkaškoj ekipi izborilo je 6 igrača, a njihova imena su Marino Paleka (1.D), Filip Varga Brzica (3.B), Vito Anić (3.C), Saša Markulin (4.B), Luka Paleka (4.D) i kapetan ekipe Tin Horvatić (4.D). Za voditelja ekipe postavljen je profesor tjelesne i zdravstvene kulture Slaven Kosijer.

Prva utakmica

Prvu utakmicu odigrali smo 22. studenog 2016. u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga protiv VII. gimnazije. Pobjedom u ovoj utakmici osigurali smo nastavak natjecanja i  započeli naše „košarkaško putovanje“. Utakmica je bila teška od samog početka, najviše zbog nepoznavanja igrača u ekipi, ali ipak se na kraju pokazalo tko je bolja škola ‒ Ruđer je pobijedio u produžetku rezultatom 39:35. Kao junak utakmice  istaknuo se Luka Paleka (4.D), no svatko u ekipi dobro je odradio svoj dio. Nakon ove utakmice sve je sjedalo na svoje mjesto, počeli smo se upoznavati i sve bolje igrati.

Prva grupna faza

Nakon pobjede nad VII. gimnazijom ušli smo u grupu sa Srednjom školom Jelkovec i Sportskom gimnazijom. Prvu utakmicu u grupnoj fazi igrali smo protiv Srednje škole Jelkovec i tu smo utakmicu pobijedili bez većih problema. No naše veselje nije dugo trajalo jer, kad se Srednja škola Jelkovec nije pojavila na utakmici protiv Sportske gimnazije, poništili su nam utakmicu, ali pobjeda je ostala. Prvi poraz doživjeli smo protiv Sportske gimnazije rezultatom 32:21, no i s tim porazom naša je ekipa prošla u daljnju fazu natjecanja.

Utakmica protiv II. gimnazije

Nakon prolaska prve grupne faze uslijedila je jedna od bitnijih utakmica. Na utakmici protiv Druge gimnazije pokazali smo što znači biti ekipa i, pod vodstvom profesora Kosijera koji je fantastično vodio ekipu, pobijedili smo rezultatom 36:33 .Pobjedom u ovoj utakmici ušli smo među osam najboljih škola u Zagrebu.

Druga grupna faza

U drugoj grupnoj fazi igrali smo utakmice protiv Gimnazije Tituša Brezovačkog, III. gimnazije i naših „starih rivala“ ‒ Sportske gimnazije.

Prvu utakmicu igrali smo 4. veljače 2017. protiv Gimnazije Tituša Brezovačkog. Tu utakmicu izgubili smo rezultatom 37:34. Nakon ove utakmice upali smo u krizu, a neki su igrači smatrali da je naše putovanje gotovo. Ta se sumnja povećala kada smo saznali da u sljedećim utakmicama nećemo imati tri vrlo bitna igrača ‒ Gordana Svilara, Marka Kuzmanovića i Jana Dama. No nakon motivacije voditelja profesora Slavena Kosijera i kapetana Tina Horvatića, ipak smo se pojavili na utakmicama. Odigrali smo dvije utakmice 11. veljače 2017. Prvu utakmicu odigrali smo protiv III. gimnazije, u kojoj smo uz jaku borbu izgubili. Drugu smo odigrali protiv Sportske gimnazije, a to je bila i bit će utakmica za pamćenje.

 

Utakmica protiv Sportske gimnazije

Zbog ostanka bez nekoliko igrača, u utakmicu smo ušli sa startnom petorkom koja nikada nije igrala zajedno, bili su to: Vito Anić, Luka Paleka, Mateo Stipić, Gabrijel Krizmanić i Filip Varga Brzica. Na klupi se zbog ozljede našao novi stručni trener Marino Paleka (inače „prvašić“ u našoj školi). U utakmicu smo krenuli s nevjerojatnim startom i cijelu prvu četvrtinu zadržavali smo Sportsku gimnaziju na 0 poena. Kao vođe na terenu u napadačkom smislu istaknuli su se Luka Paleka  i Filip Varga Brzica, te s nevjerojatnom igrom i požrtvovnošću Mateo Stipić i Gabrijel Krizmanić. Prijelomni trenutak utakmice dogodio se u trećoj četvrtini kada je Filip Varga Brzica nevjerojatnom blokadom dao ekipi novu snagu i želju za pobjedom. Kad se osjetila kriza u ekipi, profesor Kosijer uveo je smirenost i disciplinu u našu ekipu. Velika „točka na i“ dogodila se na samome kraju utakmice kad je Vito Anić zabio tricu iz kuta (asistirao je Sven Radosavljević) za velikih plus 15 protiv Sportske gimnazije. Na kraju utakmice učenici Sportske gimnazije pokazuju veliki nesportski duh i traže da se koš poništi te se žale na sudce, dok je naša škola pokazala veliku disciplinu i ostala sjediti na klupi. Ovom pobjedom košarkaši su se kvalificirali u polufinale i tako ušli među najbolje četiri škole u Zagrebu. No, ova utakmica će se pamtiti po tome što je Sportska gimnazija, koja živi za sport, izgubila od Tehničke škole Ruđera Boškovića kojoj je želja za pobjedom i igrom bila puno veća.

Polufinalna utakmica protiv XIII. gimnazije

U subotu 18. veljače 2017. u 11:30 sati naša školska košarkaška ekipa igrala je utakmicu protiv XIII. gimnazije za prolazak u veliko finale. Vidjelo se da će od samoga početka utakmica biti teška za obje strane. Naši košarkaši su dali sve od sebe, ali na kraju je XIII. gimnazija imala više sreće i zasluženo pobijedila te se kvalificirala u veliko finale. No, putovanje naše škole još nije završilo ‒ čekala nas je i utakmica protiv Geodetske škole.

Utakmica protiv Geodetske škole

Isti dan naša školska košarkaška ekipa u 13:10 igrala  je utakmicu za 3. mjesto protiv Geodetske škole. Iako vidljivo umorni, naši igrači ipak su igrali vrlo dobro sve do zadnje minute, ali je ipak umor prevladao te su naši dečki izgubili. Ovim porazom Tehnička škola Ruđera Boškovića zauzela je  4. mjesto na turniru srednjih škola u Zagrebu. Time je i završilo naše ovogodišnje „košarkaško putovanje“. 

 

Podrška

Treba napomenuti da ova novonastala ekipa ne bi ostvarila ovako dobre rezultate bez podrške. Veliku zahvalu treba dati svima koji su nas podržavali tijekom cijelog putovanja. Košarkaška ekipa posebno zahvaljuje našem mentoru, profesoru Slavenu Kosijeru, koji je vodio ekipu tijekom cijelog natjecanja. Također, posebna zahvala ide nastavnicima Hrvoju Šestanju, dipl. ing., Daliboru Pekasu, dipl. ing. i Damiru Mileti, dipl. ing., koji su nas bodrili na utakmicama i pokazali veliko srce. Naravno, treba zahvaliti predstavnicima FESTA i  nastavniku Ervinu Palanoviću, dipl. ing.,  koji je pomogao u nabavci novih dresova za košarkašku ekipu.

Zahvaljujemo i našoj ravnateljici Đurđici  Fuštar, prof., u podršci od samoga početka!

HVALA OD CIJELE KOŠARKAŠKE EKIPE TEHNIČKE ŠKOLE RUĐERA BOŠKOVIĆA!

 

Napisao: Tin Horvatić, 4.D

Košarkaška ekipa Tehničke škole Ruđera Boškovića